21-12-2021

Voedingssupplementen zijn voedingsmiddelen in voorgedoseerde vorm (capsules, pastilles, tabletten, enz.) die bedoeld zijn als aanvulling op een gezond en evenwichtig eetpatroon. Voedingssupplementen kunnen planten of plantenextracten, mineralen, vitaminen, vetzuren, aminozuren, cafeïne, enz. bevatten met een voedingswaarde of fysiologisch effect, maar zonder genezend effect!

Zijn het medicijnen?

Nee, het zijn geen medicijnen! De stoffen in voedingssupplementen hebben geen genezend effect en zijn dus niet bedoeld om een ziekte te voorkomen of te genezen. In tegenstelling tot een geneesmiddel hoeft de doeltreffendheid van een voedingssuplement niet bewezen te worden alvorens het op de markt gebracht wordt. Daarom mogen op het etiket van een voedingssupplement geen gezondheidsbeweringen worden vermeld zoals «geneest hoest, diarree, enz.». Dit staat onder controle van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG).

Wanneer kan je ze gebruiken?

Voedingssupplementen zijn bedoeld om voedingstekorten te corrigeren, een toereikende aanvoer van voedingsstoffen in stand te houden of specifieke fysiologische functies te ondersteunen. Ze beloven je een betere vitaliteit, gezondheid, een stralende huid en/of haar of een beter geheugen, enz. In ons land komen gebreken en tekorten aan voedingsstoffen zelden voor. Een evenwichtige en gevarieerde voeding voorziet een mens van alle voedingsstoffen die nodig zijn voor een goede ontwikkeling en gezondheid. Het is dus niet nodig om veel geld uit te geven aan voedingssupplementen.

Hoe kunnen we de risico's beperken?

In bepaalde situaties kunnen voedingssupplementen van belang zijn, maar de inname ervan is eerder een kwestie van medisch advies dan van een ongeïnformeerde individuele aanpak. Als je dan toch voedingssupplementen moet nemen, is het belangrijk dat je de volgende aanbevelingen in acht neemt:

  • Neem alleen de voorgeschreven hoeveelheid en anders de aanbevolen minimumdosis.
  • Koop je producten niet zomaar van één of andere website, want er zijn veel illegale producten of namaakproducten in omloop.
  • Vertrouw niet blindelings op de woorden «natuurlijk» of «biologisch», de natuurlijke oorsprong van een ingrediënt is geen garantie voor veiligheid.
  • Vertel het altijd aan je arts of apotheker als je voedingssupplementen gebruikt: ze kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde geneesmiddelen.
  • Vermijd producten met onduidelijke bijsluiters en/of overdreven of al te specifieke indicaties (bv. anti-reumatische, anti-inflammatoire werking). Slechts een bepaald aantal supplementen wordt immers als «geneesmiddel» erkend.

Waar kan ik ze kopen?

Voor de aankoop van deze producten is geen voorschrift vereist. Je vindt ze in apotheken, supermarkten, natuurvoedingswinkels of op het internet. Wees bijzonder voorzichtig met het kopen van producten op het internet, aangezien de herkomst van op websites aangeboden producten onbekend is en de authenticiteit, exacte samenstelling en kwaliteit ervan niet gegarandeerd zijn.

In België moeten voedingssupplementen worden aangegeven bij de FOD Volksgezondheid, die zal nagaan of de samenstelling van het product in over­ eenstemming is met de wettelijke beperkingen voor planten, vitaminen, enz. Als ze op de markt mogen worden gebracht, krijgen ze een notificatienummer. Om meer te weten te komen over de regelgeving en om na te gaan of een voedingssupplement opgenomen is, kan je terecht op de website van de FOD Volksgezondheid.

Wat moet je doen in geval van problemen?

Raadpleeg je arts als je een gezondheidsprobleem hebt dat verband kan houden met het gebruik van een voedingssupplement. Je kan ook contact opnemen met het Antigifcentrum op 070 245 245, vooral wanneer iemand te veel van het product heeft ingenomen of een kind per ongeluk iets heeft ingenomen.

Als je een klacht wenst in te dienen over een voedingssupplement of verrijkte voeding, kan je dat doen bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid
van de Voedselketen (FAVV)
. Op de website van het Voedselagentschap vind je ook een lijst van levensmiddelen waar een probleem is vastgesteld.