A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

In het kader van de zesde staatshervorming zijn bepaalde tussenkomsten overgedragen aan de federale entiteiten. Voor meer informatie nodigen wij je uit de website van de bevoegde gemeenschap te raadplegen.

Aandoening van de luchtwegen

Als je een ziekte aan de luchtwegen hebt of een ziekte die je ademhaling beïnvloedt, kan je recht hebben op een of meer financiële tegemoetkomingen.

Apparaten voor thuis

Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je thuis een of meer apparaten krijgen om je van extra zuurstof te voorzien:

  • voor een korte periode: kortdurende zuurstoftherapie. Meer info?
  • voor een lange periode (chronisch gebruik): langdurige zuurstoftherapie. Meer info?

OF

Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je gedurende een (lange) periode thuis toestellen voor ademhalingsondersteuning krijgen:

  • als je aan het obesity hypoventilation syndrome (OHS) lijdt. Meer info?
  • als je aan het slaapapneusyndroom lijdt. Meer info?
  • als je een andere aandoening hebt. Meer info?

Revalidatie in een gespecialiseerd centrum

Als je een ernstige chronische ademhalingsstoornis lijdt, kan je terecht in een revalidatiecentrum. Het doel van een revalidatiecentrum is de symptomen van je ziektebeeld te verminderen en je levenskwaliteit te verbeteren. Hiervoor staat een team van verschillende medische (artsen) en paramedische (kinesitherapeut, ergotherapeut, psycholoog, diëtist, maatschappelijk werker) disciplines voor jou klaar.

Begeleidingsgesprekken voor de astmapatiënten in de apotheek

Heb je last van chronische astma en heeft je arts je voor de 1e keer een geneesmiddel voorgeschreven dat je elke dag moet inhaleren? Je apotheker kan je dan een gepersonaliseerde begeleiding voorstellen die je zal helpen om elke dag goed met astma om te gaan. Ook jij of je arts kunnen die begeleiding vragen.

 

Bloed- en immuunsysteemaandoeningen

Als je aan een bloedziekte of immuniteitsziekte lijdt, kan je je laten volgen in een gespecialiseerd centrum dat tot de overeenkomst is toegetreden. Wij komen tegemoet in de kosten van die begeleiding. In die centra word je zowel op medisch vlak als op psychisch, familiaal, sociaal-professioneel vlak of op het vlak van onderwijs gevolgd.

Voor wie?

  • je hiv-drager bent, aan aids lijdt of als je seronegatief kind uit een seropositieve moeder is geboren
  • je aan ernstige hemofilie lijdt

Hoeveel bedraagt de interventie?

  • Mensen die hiv-drager zijn, aan aids lijden of als je een seronegatief kind uit een seropositieve moeder geboren is

Voor de begeleiding door de psycholoog, de seksuoloog, de maatschappelijk werker of sociaal verpleegkundige, de diëtist en de verpleegkundige betaal je één keer per jaar je persoonlijk aandeel (remgeld). Je betaalt dus niet een persoonlijk aandeel voor elke interventie van elke discipline. De derdebetalersregeling is van toepassing. Voor de raadplegingen bij de arts van het  gespecialiseerd centrum betaal je daarentegen voor elke afzonderlijke raadpleging je persoonlijk aandeel.

  • Mensen die aan ernstige hemofilie lijden

Je betaalt eenmaal per jaar je persoonlijk aandeel voor ambulante verzorging. Je betaalt ook je persoonlijk aandeel voor: de onderzoeken die het centrum voorschrijft, maar die het niet zelf uitvoert en de eventuele geneesmiddelen en andere producten die het centrum voorschrijft. Als je jonger bent dan 18 jaar, dan kan je een tegemoetkoming in je kosten krijgen voor de verplaatsing tussen je woonplaats en het centrum.

  • Mensen die een matige of lichte vorm van hemofilie hebben

Je hoeft niets te betalen voor de opvolging, de occasionele adviezen en raadgevingen die het centrum je kan verlenen. Je betaalt je persoonlijk aandeel voor: de onderzoeken die het centrum voorschrijft, maar die het niet zelf uitvoert, de eventuele geneesmiddelen en andere producten die het centrum voorschrijft.

Hoe aanvragen?

  • Mensen die hiv-drager zijn, aan aids lijden of als je een seronegatief kind uit een seropositieve moeder geboren is

Neem contact met een centrum dat vermeld staat in de lijst van de RIZIV-geconventioneerde centra. Het centrum moet nagaan of je beantwoordt aan de voorwaarden om te kunnen genieten van een tegemoetkoming van je ziekenfonds en het  aanvraagformulier voor verzekeringstegemoetkoming invullen. Het centrum voegt een medisch verslag toe en stuurt het aanvraagformulier naar je ziekenfonds. Als je ziekenfonds akkoord gaat, dan kan het  gespecialiseerd centrum zorgen voor jouw begeleiding.

  • Mensen die aan ernstige hemofilie lijden

Je moet een voorschrift krijgen van een huisarts of arts-specialist. Richt je tot een centrum dat is opgenomen in de lijst van de geconventioneerde centra voor hemofilie: lijst van de referentiecentra, nationaal coördinatiecentrum. Die nagaan of je aan de voorwaarden van de overeenkomst voldoet en het aanvraagformulier voor de tegemoetkoming in de kosten van de verstrekkingen invullen en bij dat formulier bij het medisch verslag voegen en deze documenten naar je ziekenfonds zal sturen.

Opdat je ziekenfonds je jaarlijkse opvolging als ernstig hemofiliepatiënt kan vergoeden, moet je elk jaar naar het centrum gaan en er minstens 2 leden van het therapeutisch team ontmoeten voor de in de overeenkomst voorziene opvolging.

  • Mensen die een matige of lichte vorm van hemofilie hebben

Voordat je je tot een gespecialiseerd centrum wendt, moet je het advies vragen van de arts die je gewoonlijk opvolgt voor je hemofilie. Je kan de occasionele opvolging krijgen die je nodig hebt, zonder formaliteiten bij je ziekenfonds te vervullen.

 

Meer info?

Chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)

Als je huisarts denkt dat je aan CVS (Chronisch vermoeidheidssyndroom) lijdt, dan moet deze zich richten naar de multidisciplinaire diagnostische centra voor CVS. Indien het vermoeden van CVS door een arts-internist van het centrum wordt bevestigd, kan je cognitieve gedragstherapie krijgen. Deze behandelingen worden niet in het centrum gegeven, maar door cognitief gedragstherapeuten bij jouw in de buurt.

Deze therapie bestaat uit 17 individuele sessies van 50 minuten. Wij stellen vast wie in aanmerking komt als cognitief gedragstherapeut voor CVS. Dit zijn therapeuten die een lange opleiding hebben gevolgd.

Het ziekenfonds betaalt het diagnostisch onderzoek, de begeleidingsgesprekken in het centrum en de behandeling met cognitieve gedragstherapie uitgevoerd door erkende therapeuten grotendeels terug.

Meer info?

Coeliakie of dermatitis herpetiformis

De tegemoetkoming bedraagt 38 euro per kalendermaand voor bijzondere voedingsproducten die thuis gebruikt worden indien je aan coeliakie of dermatitis herpetoformis lijdt. Coeliakie is een glutenintolerantie die een slechte voedselopname door de darmen veroorzaakt ten gevolge van de opname van gluten, aanwezig in bepaalde soorten bloem (tarwe, gerst, rogge enz.) en gebruikt in heel wat voedingsmiddelen. Dermatitis herpetiformis is een chronische ziekte, verwant aan coeliakie waarbij de huid en de dunne darm worden aangetast.

Hoe krijg ik een terugbetaling?

  1. Vraag je behandelende arts-specialist om het aanvraagformulier tot terugbetaling in te vullen en het je samen met het medisch verslag te overhandigen.
  2. Bezorg het aan de adviserend arts van je ziekenfonds.
  3. Als de adviserend arts de terugbetaling toestaat, dan krijgt u een machtiging tot terugbetaling die beperkt is tot een periode van 24 maanden.

Als je jouw behandeling moet verlengen, dan vraagt je jouw behandelende-arts of je arts-specialist om het aanvraagformulier tot verlenging van de terugbetaling in te vullen.

Meer info?

Dementie

Het ziekenfonds draagt bij in de kosten van de behandeling in de geheugenklinieken. Geheugenklinieken leren de patiënt met beginnende dementie en de naasten die deze persoon bijstaan basisvaardigheden aan waardoor de patiënt zo lang mogelijk kan thuis te blijven in zo goed mogelijke omstandigheden.

Voor wie?

De klinieken richten zich op patiënten bij wie een specialist recent een diagnose van beginnende dementie heeft gesteld en die nog minstens 12 maanden thuis of in het huis van een naaste kunnen blijven wonen. 

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

De patiënt betaalt alleen zijn persoonlijk aandeel (remgeld) voor ambulante revalidatie, per sessie.

De diagnose en de coördinatie van de behandeling door een referentiecentrum omvat niet de raadplegingen bij de arts(en) van het centrum, de onderzoeken die het centrum voorschrijft maar niet uitvoert en de eventuele behandeling van de dementie met geneesmiddelen.

Hoe aanvragen?

De behandeling in een geheugenkliniek gebeurt op voorschrift van een neuroloog, geriater of psychiater en eventueel door de huisarts van de patiënt. Het voorschrift moet de diagnose van beginnende dementie bevatten en de specialist vermelden die de diagnose heeft gesteld of bevestigd. Bij het voorschrift moet een medisch dossier worden gevoegd.

De patiënt moet zich wenden tot een centrum dat voorkomt op de lijst van RIZIV-geconventioneerde referentiecentra.

Het centrum moet:

  • nagaan of de patiënt beantwoordt aan de voorwaarden om een tegemoetkoming van het ziekenfonds te kunnen krijgen
  • het aanvraagformulier voor de verzekeringstegemoetkoming invullen. Het centrum voegt een medisch verslag toe.
  • het aanvraagformulier aan uw ziekenfonds bezorgen.

Als het ziekenfonds akkoord gaat, dan kan het revalidatiecentrum de begeleiding van de patiënt op zich nemen.

Meer info?

Meer informatie nodig over dementie? 

Diabetes

Zorgtraject

Een zorgtraject is een schriftelijk contract tussen de patiënt, de huisarts en de specialist. Door het zorgtraject geniet je als diabetespatiënt van een betere opvolging, ondersteuning en controle van je diabetes.

Voor wie? Personen die momenteel een insulinebehandeling met 1of 2 insuline-injecties per dag volgen of de behandeling met tabletten onvoldoende is en een insulinebehandeling valt te overwegen.

Door het zorgtraject geniet je ook van:

  • je raadplegingen bij je huisarts en bij de specialist van je ziekte worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds tijdens de duur van het zorgtraject
  • je krijgt alle nodige informatie om je ziekte zo goed mogelijk aan te pakken (gezonde levensstijl, geneesmiddelen, regelmatige medische controle …) door middel van een persoonlijk zorgplan
  • naargelang de ziekte krijg je toegang tot specifiek materiaal, tot raadplegingen bij een diëtist, een podoloog, diabeteseducator ...
  • je krijgt de garantie dat je huisarts en je specialist nauw met elkaar zullen samenwerken bij de aanpak, behandeling en opvolging van je ziekte, op maat van je specifieke situatie
  • bijdragen tot kwaliteitsvolle zorg

Vraag je huisarts een globaal medisch dossier te openen.

Meer info?

 

De diabetesconventie

De diabetesconventie garandeert extra ondersteuning en het nodige materiaal voor controle. Je kan dus op een uitgebreide behandeling rekenen. De behandeling en de opvolging wordt uitgevoerd door een gespecialiseerd team (diabetesspecialist, oogarts, verpleegkundige, pedicure, diëtist, enz.) in een erkend diabetescentrum, in overleg met je huisarts.

Voor wie? Patiënten die lijden aan diabetes type 1 of 2 (met minstens 3 inspuitingen per dag of 2 inspuitingen gecombineerd met een ernstige medische aandoening).

 

Het zorgmodel (opvolging/voortraject)

Als je niet opgenomen bent in een zorgtraject of diabetesconventie, dan heb je als patiënt met diabetes type 2 recht op een zorgmodel. Het helpt je om je medische zorg en gezonde levensstijl beter te organiseren en op te volgen. Je hebt recht op een gedeeltelijke terugbetaling van 2 consultaties bij een diëtist(e) en 2 consultaties bij een podolo(o)g(e) * (voor patiënten die risico lopen op voetcomplicaties). Diabetespatiënten tussen 15 en 69 jaar met een BMI hoger dan 30 of een hoge bloeddruk, krijgen ook 4 educatiesessies terugbetaald. Het zorgmodel kan je met een attest van je huisarts gratis aanvragen bij ons ziekenfonds. Wanneer je ingeschreven bent in een medisch huis gebeurt dit automatisch.

* De podoloog is een voetdeskundige en kan aan diabetespatiënten zeer nuttig advies geven over het voorkomen en de behandeling van voetwonden.

 

Jouw ziekenfonds komt tussen!

Zorg zonder zorgen! Dankzij onze volledige terugbetaling van medische verzorging hoef je niet langer te piekeren over de kosten van je gezondheidszorg. Ontdek meer over onze voordelen en diensten.

 

Medishop, partner van jouw gezondheid!

De Medishop biedt diabetisch materiaal tegen voordelige prijzen (glucometer, teststrips, lancetten). Meer info?

Epilepsie

Als epilepsiepatiënt kan je terecht bij elke neuroloog in België voor een behandeling met medicatie. Als deze behandeling echter niet voldoende werkt en je met andere woorden niet aanvalsvrij bent met medicatie (je lijdt aan refractaire epilepsie), dan kan je terecht in een gespecialiseerd centrum (referentiecentrum). Wij komen tegemoet in de kosten.

Voor wie?

Dit geldt voor je als je epilepsie heeft die niet onder controle kan worden gehouden met medicijnen. Als je aan epilepsie lijdt, kan je ook naar de artsen van een gespecialiseerd centrum worden doorverwezen zonder dat er sprake is van refractaire epilepsie. Je komt echter niet in aanmerking voor de specifieke tests en het revalidatieprogramma die deze gespecialiseerde centra kunnen aanbieden.

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

Het ziekenfonds komt tegemoet in de kosten voor de verschillende testen die van jou afgenomen kunnen worden (derdebetalersregeling). Voor deze testen betaal je wel een persoonlijk aandeel (remgeld). Als je in een ander centrum een 2e opinie vraagt, kunnen deze 2 teams de therapeutische mogelijkheden onderling bespreken. Hiervoor betaal je ook een persoonlijk aandeel.

Je moet je behandelend neuroloog, neurochirurg, neuropsychiater of neuropediater raadplegen. Die moet vaststellen dat je aan refractaire epilepsie lijdt en je doorververwijzen naar een gespecialiseerd centrum.

Hoe vraag ik deze tussenkomst aan?

Het centrum moet nagaan of je voldoet aan de voorwaarden en het aanvraagformulier tot tegemoetkoming in de revalidatiekosten invullen en daarbij een medisch verslag voegen en dit opsturen naar je ziekenfonds. Als het ziekenfonds akkoord gaat, dan kan het centrum je behandelen.

Meer info?

Ernstige neurologische aandoening in een vergevorderd stadium

Lijdt je patiënt aan de ziekte van Huntington, multiple sclerose (MS) of amyotrofe laterale sclerose (ALS)? Als hij niet meer thuis kan blijven,  dan wordt er in het ziekenhuis en in het rusthuis een programma van globale tenlasteneming aangeboden.

Voor wie?

1. De patiënt moet lijden aan de ziekte van Huntington, multiple sclerose of amyotrofe laterale sclerose in een gevorderd stadium.
2. Je patiënt moet ten laste worden genomen in een geconventioneerde instelling. Als dat niet het geval is, dan bestaat er een alternatief programma. Om een patiënt in het programma van tenlasteneming op te nemen, moet de arts die belast is met het medisch toezicht van het programma in beide gevallen een evaluatie uitvoeren. De arts bepaalt in nauwe samenwerking met de referentiepersoon van het samenwerkingsverband of een patiënt voldoet aan de voorwaarden om hem in het programma op te nemen. 

Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

Het programma wordt volledig gefinancierd. De patiënt zal daarentegen een deel van de klassieke kosten voor een ziekenhuisopname of een tenlasteneming in een rusthuis moeten betalen. Om de kosten van de huisvesting in een rusthuis te drukken, betalen wij ook 12,28 euro per dag terug aan de patiënt.

Meer info?

Familiale cholesterol

Familiale Hypercholesterolemie (FH) is een erfelijke ziekte. Die zorgt ervoor dat er te veel ‘slechte’ cholesterol in je bloed zit. Zelf merk je daar niets van, maar je
kan wel op jonge leeftijd een hartziekte of een beroerte krijgen. Nochtans is FH goed te behandelen met geneesmiddelen en een gezonde levensstijl. Maar net
omdat je er niets van merkt, is het dus erg moeilijk om op te sporen. Meestal lukt het niet van de eerste keer om het teveel aan slechte cholesterol met medicatie
op het gewenste niveau te krijgen.

Mogelijke symptomen

  • Witte ring in het oog rond het hoornvlies
  • Knobbeltjes op de huid, pezen of oogleden

Tip: Weet je dat er hoge cholesterol in je familie zit? Of heeft een van je ouders FH? Dan heb jij 50 % kans om het zelf ook te hebben. Praat erover met je arts, want dit heeft een invloed op de terugbetaling van je medicatie.

  • Categorie A: Het ziekenfonds betaalt de medicatie tegen FH volledig terug. Voor enkele dure geneesmiddelen moet je zelf nog een supplement betalen.
  • Categorie B: Mensen met een te hoge cholesterol die niet aan FH lijden, betalen wel remgeld.

Galactosemie

De tegemoetkoming bedraagt 60 euro per kalendermaand, en wordt per trimester betaald door het ziekenfonds.

Hoe aanvragen?

Vraag je behandelende arts-specialist in de kindergeneeskunde om de Kennisgeving voor een terugbetaling van dieetvoeding in het geval van galactosemie in te vullen en over te maken aan de adviserend arts van je ziekenfonds.

Voor wie?

De ziekteverzekering kan je terugbetalen als deze drie voorwaarden zijn vervuld: het kind is jonger dan 2 jaar, het kind lijdt aan galactosemie, zijn of haar toestand vereist een aangepaste voeding.

Meer info?

    Glutenallergie

    Het ziekenfonds betaalt 38 euro per maand voor speciale voedingsmiddelen die thuis worden gebruikt als je een allergie voor gluten/gliadine of voor graanmeel zonder glutenallergie hebt.

    Hoe vraag ik deze tussenkomst aan?

    • Vraag je behandelende arts-specialist om het aanvraagformulier tot terugbetaling in te vullen en bezorg het aan je ziekenfonds.
    • De adviserend arts van jouw ziekenfonds onderzoekt de aanvraag en als de adviserend arts de terugbetaling toestaat, dan krijg je een machtiging tot terugbetaling die beperkt is tot een periode van 24 maanden.
    • Als je jouw behandeling moet verlengen, dan vraagt je jouw behandelend arts-specialist om het aanvraagformulier tot verlenging van de terugbetaling in te vullen.

    Meer informatie?

    Hartaandoeningen

    Als je gehospitaliseerd werd wegens een welbepaalde hartaandoening, kan je terecht in een gespecialiseerd hartrevalidatiecentrum. Het doel van zo’n centrum is je levenskwaliteit te verbeteren en een langere levensduur te bevorderen. Hiervoor staat een team van verschillende medische (arts) en paramedische (kinesitherapeut, psycholoog, sociaal assistent, diëtist, enz.) disciplines voor je klaar. Je ziekenfonds komt tegemoet in de kosten.

    Voor wie?

    Je komt enkel voor gespecialiseerde hartrevalidatie in aanmerking, als je in een ziekenhuis met een gespecialiseerd hartrevalidatiecentrum gehospitaliseerd werd wegens 1 van de volgende hartaandoeningen: acuut myocardinfarct, kransslagaderchirurgie, therapeutische percutane endovasculaire ingreep op het hart en/of de kransslagaders onder controle door medische beeldvorming, heelkundige ingreep wegens aangeboren of verworven misvorming van het hart of wegens klepletsel, hart- en/of longtransplantatie of cardiomyopathie met dysfunctie van de linkerhartkamer.

    Jouw voordeel

    Het ziekenfonds komt tegemoet in de kosten voor je revalidatieprogramma (derdebetalersregeling). Per dag van revalidatie komt het meer bepaald tegemoet in de kosten van één revalidatiezitting. Je betaalt wel een persoonlijk aandeel (remgeld) voor elke revalidatiezitting die verricht wordt in het kader van het revalidatieprogramma.

    Tijdens de eerste evaluatie en ten minste een deel van het revalidatieprogramma, ben je gehospitaliseerd. Je betaalt de gebruikelijke kosten verbonden aan dit ziekenhuisverblijf.

    Op de dagen dat je het revalidatieprogramma volgt, kan je voor diezelfde dag geen tegemoetkoming meer krijgen voor: een raadpleging bij de internist, de pediater of de cardioloog, een kinesitherapie- of fysiotherapieverstrekking, andere revalidatieverstrekkingen.

    Voor de revalidatiezittingen waarvoor toezicht op de cardiorespiratoire functie nodig is, moet je niets betalen voor dit toezicht.

    Wat moet het hartrevalidatiecentrum doen?

    Het hartrevalidatiecentrum moet nagaan of je aan de voorwaarden voldoet en het aanvraagformulier om tegemoetkoming in de kosten voor revalidatieverstrekkingen invullen en terugsturen naar het ziekenfonds met toevoeging van het geneeskundig voorschrift van de revalidatie met vermelding van de begindatum van de revalidatie, van de voorziene periode, van het soort zittingen en de frequentie van de zittingen en een kopie van de opgestelde evaluatie van de revalidatienoden. Als het ziekenfonds akkoord gaat, dan kan het centrum je een revalidatieprogramma aanbieden.

    Meer info?

    Incontinentie: tussenkomst voor afhankelijke personen

    Als afhankelijke persoon die aan incontinentie lijdt, kan je een eenmalige uitkering van 532,37 euro per jaar ontvangen als bijdrage in de kosten van de benodigde materiaal.

    De forfaits "chronisch zieken" en "incontinentiemateriaal" kunnen worden gecombineerd indien aan de criteria wordt voldaan.

      Voor wie?

      Je hebt recht op deze tegemoetkoming als je gedurende ten minste 4 maanden, berekend binnen een periode van 12 maanden voor de beslissing tot toekenning van de tegemoetkoming een instemming van de adviserend arts verkregen heeft voor een verpleegkundige behandeling die aanleiding kan geven tot de betaling van de forfaits B of C, op voorwaarde dat in het afhankelijkheidsrooster een score 3 of 4 is vermeld voor het criterium “incontinentie” en als je thuis verblijft.

      Hoe aanvragen?

      Je ziekenfonds kent je deze tegemoetkoming in principe automatisch toe. Als dat toch niet het geval zou zijn en je denkt aan de voorwaarden te voldoen, dan kan je de tegemoetkoming aanvragen bij jouw ziekenfonds op basis van het aanvraagformulier.

      Meer info?

      Kanker

      De verplichte ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) komt in bepaalde gevallen tegemoet in de reiskosten voor kankerpatiënten.

      Voor wie?

      • Kankerpatiënten die niet opgenomen zijn in een ziekenhuis en een oncologische behandeling volgen (inclusief raadplegingen van toezicht).
      • Vader, moeder of voogd van kankerpatiënten jonger dan 18 jaar die in een ziekenhuis zijn opgenomen.

      Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

      • Kankerpatiënt zelf:
        • openbaar vervoer: integrale terugbetaling
        • ander vervoer: de patiënt ontvangt een tegemoetkoming van 0,31 EUR/km
      • Vader, moeder of voogd ontvangt een tegemoetkoming van 0,31 EUR/km (beperkt tot 75 EUR per dag).

      Hoe aanvragen?

      Je behandelend arts vult het aanvraagformulier in:

       Het ziekenfonds kent de tegemoetkoming toe op basis van dit formulier.

      Bij niet-dringend vervoer per ziekenwagen, taxi of sanitaire wagen moet je een beroep doen op Mutas via het nummer 02 272 08 80 om te kunnen genieten van de tussenkomst. Om je aanvraag sneller te kunnen verwerken, raden wij je aan gebruik te maken van het online platform: www.mutas.be/lisa/nl. Je betaalt enkel een forfaitair bedrag per vervoer van 5 euro.  Als je met je eigen voertuig wordt vervoerd, betalen wij jou een vergoeding van € 0,25 per kilometer (minimaal € 2,50, maximaal € 20).

      Lymfoedeem (vasculaire ziekte)

      Als je een ernstige vorm van lymfoedeem hebt die veel zorg vereisen, kan je naar een specialiseerd centrum gaan voor onderzoek en behandeling op basis van fysiotherapie. De behandelingswijze is ‘conservatief’ omdat er minimaal chirurgie wordt toegepast.

      Voor wie?

      • Deze centra zijn bedoeld voor patiënten met lymfoedeem:
        • voor wie een fysiotherapeutische behandeling medisch is aangewezen,
        • die hiervoor méér kinesitherapie en verzorgingsmateriaal nodig hebben dan dat de ziekenfondsen normaal terugbetalen,
        • én die nood hebben aan een behandeling door verschillende therapeuten van het team van het centrum.
      • Je lymfoedeem dient aan elk van de volgende kenmerken te beantwoorden:
        • het lymfoedeem beantwoordt aan stadium II, II laat of III van de classificatie van de ernst-niveaus van lymfoedeem
        • het bevindt zich in de ledematen (armen of benen) of in de middenregio van het lichaam (in het aangezicht, in de genitaliën, in de zone van de borstkas);
        • én door het lymfoedeem is de omvang van het aangetaste lichaamsdeel met minstens 10 % toegenomen.
      • Als je lipoedeem hebt, kan je ook voor een behandeling in de centra in aanmerking komen als er kenmerken van lymfoedeem zijn zoals vochtophoping die het gevolg is van het slecht functioneren van de lymfevaten.
      • Deze centra passen alleen een conservatieve, fysiotherapeutische zorgaanpak toe. Daarom mag u als patiënt tijdens de maand vóór de behandeling in het centrum en tijdens de maand ná de behandeling in het centrum geen chirurgische behandeling van uw lymfoedeem ondergaan.
      • Je moet naar het centrum verwezen zijn door je huisarts of door een arts-specialist die je lymfoedeem behandelt.
      • Je moet in principe ook beschikken over een Globaal medisch dossier.

      Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

      Het ziekenfonds vergoedt alle kosten van de behandelingsdagen in het centrum (inclusief al het zwachtelmateriaal dat op deze dagen gebruikt wordt om je lymfoedeem te verzorgen), behalve een beperkt persoonlijk aandeel (remgeld) per behandelingsdag en voor de prestaties van de artsen en de kinesitherapeuten.

      Hoe aanvragen?

      Het centrum moet nagaan of je voldoet aan de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een terugbetaling door je ziekenfonds, het aanvraagformulier invullen en nadien aan je ziekenfonds te bezorgen.

      Meer info?

      Mucoviscidose

      Mucoviscidosepatiënten kunnen terecht in gespecialiseerde centra voor mucoviscidose (referentiecentra). Dit geldt dus zowel voor kinderen met mucoviscidose, als voor volwassenen. Het uiteindelijke doel van zo’n centrum is de prognose en de levenskwaliteit van jou als mucoviscidosepatiënt te verbeteren. Hiervoor staat een team van verschillende medische (longarts, pediater, geneticus, enz.) en paramedische (kinesitherapeut, diëtist, psycholoog, enz.) disciplines voor je klaar.

      Voor wie?

      Iedereen (zowel kind als volwassene) die lijdt aan mucoviscidose kan terecht in een gespecialiseerd centrum voor mucoviscidose. Dit geldt ook voor de familieleden van patiënten.

      Hoe aanvragen?

      Je moet je richten tot een gespecialiseerd centrum voor mucoviscidose. Het centrum moet nagaan of je voldoet aan de voorwaarden om recht te hebben op een tegemoetkoming van je ziekenfonds en het aanvraagformulier tot tegemoetkoming in de kosten voor revalidatieverstrekkingen invullen en indienen bij je ziekenfonds. Als het ziekenfonds akkoord gaat, dan kan het centrum je behandelen.

      Wat moet je zelf betalen?

      Voor de consultaties bij de artsen en kinesitherapeuten betaalt je een persoonlijk aandeel (remgeld). In geval van hospitalisatie betaal je de gebruikelijke kosten verbonden aan je ziekenhuisverblijf.

      De eventuele onderzoeken worden vergoed op basis van de nomenclatuur.

      Voor tussenkomsten van de verpleegkundigen, diëtist, psycholoog en maatschappelijk werker betaal je niets (derdebetalersregeling).

      Als je jonger bent dan 18 jaar, komt het ziekenfonds ook tegemoet in je vervoerskosten van en naar het centrum.

      Meer info?

      (Neuro)locomotieve ziekten en beperkingen

      Als je lijdt aan een locomotorische of neurologische aandoening, dan kan je terecht in een algemeen revalidatiecentrum voor locomotorische en neurologische aandoeningen. Het doel van revalidatie in zo’n centrum is je toestand, zelfredzaamheid en psychologisch welzijn te verbeteren om zo te komen tot een zo goed mogelijke sociale en professionele (re-)integratie. Jouw ziekenfonds komt tegemoet in de kosten.

      Meer info?

      Neurologische stoornissen bij kinderen en adolescenten, geassocieerd met psychiatrische stoornissen

      Als ouder van een kind of adolescent met neurologische stoornissen in combinatie met vastgestelde mentale stoornissen kan je je tot een gespecialiseerd centrum richten. De centra bieden residentiële of ambulant zorgen om de stoornissen en hun frequentie te verminderen. Ze beogen een optimale sociale integratie. Via het ziekenfonds kan de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) tegemoetkomen in de kosten van deze behandeling. De overeenkomsten met de centra uit deze sector zijn zogenaamd ‘specifiek’. Elk centrum heeft een andere overeenkomst gesloten. De uitleg hieronder is algemeen geldig. Ouders die willen dat hun kind een behandeling in een centrum volgt, zullen eerst contact met dit centrum moeten opnemen om te horen welk type van aandoeningen het behandelt, wat de zorgdoelstellingen zijn, welke therapeutische methodes het volgt, enz...

      Voor wie?

      Je kan je richten tot een centrum als ouders van een kind of adolescent met tegelijk:

      • neurologische stoornissen zoals refractaire epilepsie, of stoornissen die het gevolg zijn van een schedelletsel, een encefalitis, een meningitis/hersenvliesontsteking, een cerebrovasculair accident (cva), een zuurstofgebrek in de hersenen
      • mentale stoornissen, of die nu al dan niet een gevolg zijn van de neurologische stoornissen.

      De stoornissen moeten ernstig zijn en een lichtere behandeling onmogelijk maken (zoals raadplegingen bij de neuroloog en psychiater, sessies in een centrum voor ambulante revalidatie (CAR) enz.).

      Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

      Je betaalt jouw persoonlijk aandeel (remgeld), per residentiële dag, ambulante dag of halve revalidatiedag. In de prijs van de ambulante dagen of halve dagen is de prijs van de maaltijden niet inbegrepen. Die moet je extra betalen als jouw kind de maaltijden van het centrum eet. In de prijs van de residentiële dagen is de prijs van de maaltijd inbegrepen, maar je betaalt dan wel een hoger persoonlijk aandeel.

      Hoe aanvragen?

      Wend je tot een centrum uit de lijst met centra die bij ons zijn geconventioneerd. Het centrum moet nagaan of je kind voldoet aan de voorwaarden om recht te hebben op een tegemoetkoming van je ziekenfonds en het formulier voor de aanvraag tot financiële tegemoetkoming in de kosten van de verzorging invullen. Bij dit formulier moet een medisch verslag komen. Als het ziekenfonds ermee gaat, dan kan het centrum de zorg verstrekken.

      Meer info?

      Nierziekten

      Volwassenen

      Zorgtraject

      Een zorgtraject berust op de samenwerking tussen 3 partijen, namelijk jezelf als patiënt, je huisarts en je specialist. Het zorgtraject begint na ondertekening van een zorgtrajectcontract door de 3 partijen.

      Je kan een zorgtraject aangaan indien je chronische nierinsufficiëntie hebt vanaf een ernstig stadium (GFR<45), 2 keer bepaald door middel van een bloedanalyse en /of met een proteïnurie van meer dan 1g/dag, 2 keer bepaald door middel van een urineonderzoek. Je moet ouder dan 18 jaar zijn, niet in dialyse zijn of geen niertransplantatie ondergaan hebben en in staat zijn op raadpleging te gaan.

      Het zorgtraject biedt u als patiënt verschillende voordelen. De belangrijkste zijn:

      • je raadplegingen bij je huisarts en bij de specialist van je ziekte worden volledig terugbetaald door het ziekenfonds tijdens de duur van het zorgtraject
      • je krijgt alle nodige informatie om je ziekte zo goed mogelijk aan te pakken (gezonde levensstijl, geneesmiddelen, regelmatige medische controle, …) door middel van een persoonlijk zorgplan
      • naargelang de ziekte krijgt je toegang tot specifiek materiaal, tot raadplegingen bij een diëtist, een podoloog, diabeteseducator ...
      • je krijgt de garantie dat je huisarts en je specialist nauw met elkaar zullen samenwerken bij de aanpak, behandeling en opvolging van je ziekte, op maat van je specifieke situatie
      • bijdragen tot kwaliteitsvolle zorg

      Specifiek in het kader van zorgtrajecten "chronische nierinsufficiëntie" hebt je recht op een forfaitaire tegemoetkoming voor een gevalideerde bloeddrukmeter op voorschrift van de huisarts. Je kan de bloeddrukmeter verkrijgen bij de apotheek en op termijn ook bij andere door het RIZIV erkende kanalen zoals de Medishop of de patiëntenvereniging. Voor het ogenblik zijn er nog geen erkende leveranciers buiten de apotheek.

      Je moet je huisarts vragen een globaal medisch dossier te openen.

      Meer info?

      Kinderen / adolescenten

      Gespecialiseerde centra

      Als een kind of adolescent aan een nierziekte lijdt, dan kan hij terecht in een gespecialiseerd centrum. Het doel van zo’n centrum is ervoor zorgen dat het kind of de adolescent een zo normaal mogelijk leven kan leiden, in de best mogelijke gezondheidstoestand.

      Bijzondere voedingsproducten

      De ziekteverzekering betaalt 30 euro per kalendermaand terug voor bijzondere voedingsproducten, gebruikt bij kinderen met chronische nierinsufficiëntie.

      De ziekteverzekering kan je terugbetalen als deze 3 voorwaarden zijn vervuld:

      • het kind is jonger dan 18 jaar
      • het kind lijdt aan chronische nierinsufficiëntie onder dialyse of aan tubulopathie
      • de diagnose van chronische nierinsufficiëntie is gesteld door een arts-specialist voor kindergeneeskunde, werkzaam in een erkend centrum voor pediatrische nefrologie

      Vraag uw behandelende arts-specialist om de kennisgeving van chronische nierinsufficiëntie in te vullen en over te maken aan de adviserend arts van jouw ziekenfonds.

      Meer info?

       

       

       

      Onbehandelbare urine-incontinentie

      Mensen die lijden aan een ongeneeslijke vorm van incontinentie en niet in aanmerking komen voor het "incontinentieforfait", kunnen een jaarlijks forfaitair bedrag van 173,76 euro (jaarlijkst geïndexeerd) ontvangen.

      Voor wie?

      Je hebt recht als je:

      • lijdt aan een onbehandelbare vorm van urine-incontinentie, het niet kunnen ophouden van urine.
      • geen incontinentieforfait genoten hebt in de loop van de 12 voorafgaande maanden
      • thuis verblijft
      • geen tegemoetkoming hebt genoten voor autosondage of incontinentiemateriaal bedoeld in artikel 27 van de nomenclatuur.

      Hoe kan ik genieten van deze tussenkomst?

      Je behandelend arts vult het aanvraagformulier in en je ziekenfonds kent de tegemoetkoming toe op basis van dit document, als je aan de voorwaarden voldoet.

      Meer info?

      Overgewicht of obesitas bij kinderen/adolescenten

      Voor kinderen die kampen met overgewicht of obesitas betaalt de verplichte ziekteverzekering een behandeling door een diëtist terug. De behandeling duurt 2 jaar en bestaat uit 10 zittingen.

      Voor wie?

      Om terugbetaling te krijgen voor de diëtetiekbehandeling moet het kind aan elk van de volgende 3 voorwaarden voldoen:

      Het kind heeft geen recht op terugbetaling als de zitting plaatsvindt terwijl het kind gehospitaliseerd is of een andere behandeling of begeleiding krijgt die eveneens een begeleiding door een diëtist omvat.

      Hoeveel moet de patiënt zelf betalen?

      Het deel dat de patiënt zelf moet betalen bedraagt afgerond 10 euro (4 euro voor RVT) voor de zitting van 60 minuten en 5 euro (2 euro voor RVT) voor de zitting van 30 minuten.

      Meer info?

      Pediatrische pathologieën: chronische ziekten, morbide obesitas, gevolgen van misbruik

      Als een kind of adolescent bepaalde chronische aandoeningen of morbide obesitas heeft, of gevolgen van mishandeling vertoont, dan kan het aangepaste zorg krijgen in een centrum. Deze kan er leren om de ziekte te overwinnen, om te gaan met de behandeling of het dieet, psychologisch evenwicht terug te vinden, enz.

      Elk centrum heeft een andere overeenkomst gesloten. Ouders die willen dat hun kind een behandeling in een centrum volgt, zullen eerst contact met dit centrum moeten opnemen om zich te informeren over de toelatingsvoorwaarden en de zorgdoelstellingen.

      Voor wie?

      Als je kind jonger is dan 18 of 21 jaar (afhankelijk van de voorwaarden bepaald door de) kan hij behandeld worden in een gespecialiseerd centrum als deze lijdt aan pathologieën zoals:

      • bepaalde ernstige chronische ziektes die de familie niet langer thuis kan behandelen
      • bepaalde neurologische of respiratoire aandoeningen
      • pathologische obesitas
      • fysieke en psychologische gevolgen van mishandeling

      Wat moet je betalen?

      Je betaalt enkel je persoonlijk aandeel (remgeld), voor een ambulante of residentiële revalidatie.

      Wat moet je doen?

      In de meeste gevallen moet een arts bevoegd voor de pathologie de revalidatie voorschrijven. Wend je tot een centrum uit de lijst van centra die bij ons zijn geconventioneerd: gespecialiseerde centra voor pediatrische ziektes. Het centrum moet nagaan of je kind voldoet aan de voorwaarden om recht te hebben op een tegemoetkoming van je ziekenfonds, het formulier voor de aanvraag tot financiële tegemoetkoming in de kosten van de verzorging invullen. Bij dit formulier moet een medisch verslag komen en het aanvraagformulier naar je ziekenfonds sturen. Als het ziekenfonds ermee akkoord gaat, dan kan het centrum de behandeling uitvoeren.

      De bevoegdheid over bepaalde centra is, in het kader van de zesde staatshervorming volledig overgeheveld naar de deelstaten: gespecialiseerde centrum voor respiratoire en neurologische aandoeningen.

       

      Meer info?

      Primair Sjögren's syndroom

      Het syndroom van Sjögren is een auto-immuunziekte die vooral de speekselklieren en de lacrimale klieren aantast.

      Kinesitherapie

      Het primair syndroom van Sjögren is opgenomen op de lijst van E-pathologieën voor kinesitherapeutische zittingen. Een reumatoloog moet het kinesitherapievoorschrift (met diagnose en beschrijving) afleveren.

      Kunsttranen en oftalmologische gel

      De forfaitaire tegemoetkoming bedraagt 24,72 euro per maand voor de aankoop van kunsttranen en ooggel.

      Er is geen modelformulier voorzien. Je hoeft alleen maar een verklaring van een reumatoloog naar het ziekenfonds te sturen, waarin staat dat je voldoet aan de criteria voor primair syndroom van Sjögren.

      Pilocarpine

      Terugbetaling van orale vormen (via de mond, meestal capsules) en van oogdruppels.

      Meer info?

      Zeldzame erfelijke monogene stofwisselingsziekten of Smith-Lemli-Opitz-syndroom

      De ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) kan terugbetalen bijzondere voeding gebruikt door patiënten met een ernstige aandoening zoals een erfelijke monogenetische metabole aandoening van het aminozuurmetabolisme, een erfelijke monogenetische metabole aandoening van de mitochondriale ß-oxidatie van lange of zeer lange vetzuurketens, of het syndroom van Smith-Lemli-Opitz.

      Voor wie?

      De ziekteverzekering kan je terugbetalen als deze 5 voorwaarden zijn vervuld:

      • Je bent in revalidatie voor uw metabole ziekte in een gespecialiseerd centrum dat met ons een overeenkomst afsloot.
      • Je gebruikt de voedingsmiddelen thuis.
      • De apotheker ontvangt een voorschriftformulier ingevuld door de leidende arts van het gespecialiseerd centrum.
      • De apotheker levert de voedingsproducten af.
      • De voorwaarden voor terugbetaling door de ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) zijn nageleefd.

      Hoeveel bedraagt de tussenkomst?

        Het eerste jaar bedraagt de terugbetaling maximum een bedrag van 2.217,48 EUR (op 01/06/2022) per kalenderjaar, verminderd met 184,79 EUR (op 01/06/2022) per volledige kalendermaand voorafgaand aan de datum van afgifte vermeld op de eerste terugbetaalde factuur.

        Hoe aanvragen?

        De apotheker bezorgt je het voorschriftformulier volledig ingevuld terug, dit doet dienst als voldane factuur en moet je aan het ziekenfonds afgeven.

        Meer info?

        Hulp nodig? Contacteer onze Sociale dienst

        Bij de medewerkers van de Sociale dienst kan je gratis terecht voor een luisterend oor, sociaal advies, ondersteuning en begeleiding. Indien nodig, verwijzen onze medewerkers je door naar meer gespecialiseerde diensten.